Bitcoin (BTC), het digitale monetaire fenomeen dat al meer dan een decennium de krantenkoppen haalt, heeft een tumultueus jaar achter de rug. In 2021 manifesteerde deze prominente cryptocurrency zich tot nieuwe hoogtes, toen steeg de prijs tot bijna $70.000. Op dit moment is de koers flink teruggezakt tot een prijs van $30.000, wat ruwweg een halvering betekent van zijn historische piek. Echter, rijst de essentiële vraag: verdient Bitcoin een plek in jouw beleggingsportfolio in 2024, of zijn de aanverwante risico’s eenvoudigweg te groot?

In deze blog duiken we dieper in op deze vraag en bekijken we hoe on-chain data jou kan helpen beter de Bitcoin markt te begrijpen en te navigeren.

Bitcoin (BTC) als een alternatieve beleggingscategorie

Bitcoin betreedt het strijdtoneel als een zeer volatiele en innovatieve categorie die de financiële markt volledig op zijn kop heeft gezet. Het is een digitale activa die sommigen beschouwen als “digitaal goud.” Het onderscheidende kenmerk van Bitcoin is zijn status als een schaars goed, volledig geïsoleerd van de conventionele monetaire systemen die wij gewend zijn. Het fungeert effectief als een digitale vorm van waardeopslag en is aldus een natuurlijke bescherming tegen de erosieve invloeden van inflatie. Inflatie, zoals je waarschijnlijk bekend zal zijn, is een zorgwekkende factor voor veel mensen. Bitcoin biedt een veelbelovend alternatief en heeft daarom een sterke aantrekkingskracht van veel beleggers die munt zien als een digitaal equivalent van goud.

De inzet van On-Chain Data

Het grote voordeel van Bitcoin, en andere blockchain projecten,  schuilt in het feit dat alle gegevens omtrent transacties en activiteiten volledig transparant zijn en toegankelijk voor iedereen is via de blockchain. Dit biedt beleggers de gelegenheid om uitgebreide datasets te verzamelen met betrekking tot de dynamiek en trends binnen het Bitcoin-netwerk, wat het mogelijk maakt op uitgebreide analyses en prognoses op te stellen  een solide basis met betrekking tot de toekomstige prijsontwikkeling van BTC.

Een specifieke invalshoek, a.d.v. on-chain data, die de aandacht verdient, betreft de analyse van de zogeheten Bitcoin miners activiteit. Miners zetten hun computerkracht in om het gehele grootboek van het Bitcoin netwerk te valideren en te beveiligen, in ruil hiervoor krijgen ze een periodieke BTC beloning. Naarmate meer miners deelnemen en om de beloning strijden, stijgt de mining moeilijkheidsgraad. De toename van de moeilijkheidsgraad is een indicator dat veel miners bereid zijn te investeren in hun mining operaties in de vorm van elektronische apparatuur en energiekosten. Dit betekent dat deze miners geloven in een toenemende BTC koers om hun operaties te financieren. Figuur 1 illustreert deze fenomenale toename van de mining moeilijkheidsgraad, wat dus duidt op de overtuiging van miners dat een substantiële prijsstijging van Bitcoin in het verschiet ligt. Het historisch perspectief leert ons dat dergelijke pieken in mining moeilijkheidsgraad (aangeduid door de rode pijl) frequent hebben geleid tot markante prijsstijgingen van Bitcoin (groene secties op de grafiek).

Figuur 1: Bitcoin mining moeilijkheidsgraad (The Young Bitcoin Group)

Voor de laatste ontwikkelingen in Bitcoin: BlockSpace

Voor degenen die wensen te allen tijde op de hoogte te blijven van het laatste nieuws en on-chain analyses binnen de wereld van Bitcoin, vormt BlockSpace de ideale informatieve bron. Deze vooraanstaande Nederlandse crypto website specialiseert zich in analyses op basis van on-chain data die jou kunnen helpen weloverwogen beslissingen te maken in de markt. Dagelijks worden nieuwe analyses gepresenteerd, vergelijkbaar met de bovenstaande inzichten, om jou te helpen het Bitcoin landschap te navigeren.