Handelen in cryptocurrency

Wil jij beginnen met het handelen in cryptocurrency maar weet je niet goed hoe of waar je moet beginnen? Dan is dit artikel wellicht handig voor jou. Je kunt namelijk op verschillende manieren beginnen met het handelen in crypto en er zijn ook meerdere cryptocurrency exchanges.

Het is dus goed om van tevoren te kijken welke cryptocurrency exchange bij jou past en te kijken naar welke strategieën er allemaal zijn om te handelen in cryptocurrency. Ook moet je rekening houden met een aantal punten en je moet bereid zijn om risico’s te nemen.

cryptocurrency-handelen

Wat is handelen in cryptocurrency

Handelen in cryptocurrency is in principe hetzelfde als het actief handelen in aandelen of andere waardepapieren of metalen die afhankelijk zijn van een koers. Je verdient hier geld mee als je crypto’s inkoopt als de koers laag is en als je de crypto’s weer verkoopt wanneer de koers hoog is.

Dit klinkt natuurlijk heel makkelijk, maar niks is minder waar. Je hebt kennis nodig om cryptocurrency op een winstgevende manier te kunnen handelen. Gelukkig kan iedereen dit leren als je daartoe bereid bent. Je moet het alleen niet zien als makkelijk geld verdienen. Het kan namelijk ook misgaan, je kunt je geld verliezen. Maar het kan ook heel positief uitpakken. In de crypto wereld weet je nooit wat er gaat gebeuren. Daarom wordt er aangeraden om het crypto nieuws goed in de gaten te houden zodat je altijd op de hoogte bent van nieuwe updates rondom een crypto.

Hoe begin ik met traden in cryptocurrency

Als je wilt beginnen met het handelen in cryptocurrency, ga je eerst kijken welke manier van traden je wilt gebruiken. Je hebt swing traden, day traden of lange termijn. Als je kiest voor de lange termijn, investeer je in een crypto waarvan je verwacht dat die in die toekomst veel meer waard wordt, waardoor je over een lange tijd dus veel winst zou kunnen maken. Natuurlijk weet je dit niet altijd zeker maar toch is dit de beste manier als je net niet bent in het traden van cryptocurrency. Je kunt de crypto waarin je investeert namelijk in de gaten houden zodat je weet waar het team mee bezig is en of er nieuwe updates komen. Op die manier kan je een beetje weten of de waarde van de crypto omhoog zou gaan of niet. 

Bij swing traden werkt het anders, je kijkt dan op de kortere termijn naar bepaalde patronen in de koers van een bepaalde cryptocurrency. Als je hier veel mee bezig bent, wordt je kennis dus ook beter waardoor je bepaalde patronen gaat herkennen in de koersen. Op die manier kun je steeds sneller winst boeken, maar dit vergt dus wel enige tijd en kennis. Je kunt hier niet zomaar mee beginnen als je er niks vanaf weet.

Daytrading is nog lastiger, je koopt en verkoopt de crypto binnen dezelfde dag, vaak zelfs binnen een paar uur. Je doet dit meerdere dagen achter elkaar, waardoor je elke dag weer winst probeert te maken op de live koersen van de cryptocurrency. Als daytrader moet je je dus volledig focussen op verschillende cryptomunten met een hoge volatiliteit. Hierdoor kun je op korte termijn veel winsten maken. Ook hier heb je dus kennis voor nodig. Je kunt namelijk binnen een dag ook veel verlies maken. Er wordt aangeraden om vooraf een cursus te volgen over daytraden. Ook kun je dit oefenen met nep geld.

Als je eenmaal hebt gekozen voor welke strategie jij gaat, kun je een account aanmaken bij een cryptocurrency exchange en beginnen met het handelen in cryptocurrency. Voordat je dit doet, zijn onderstaande tips zeker van groot belang. Wees op de hoogte van de crypto waar je in investeert en gebruik nooit geld dat je niet kunt missen.

Handelen in crypto voor beginners

Voordat je begint met het handelen in cryptocurrency is het goed om de onderstaande 5 tips even door te nemen. 

Ga op onderzoek uit

Of met andere woorden, weet waar je aan begint en weet waar je in stapt. Er zijn tegenwoordig zoveel cryptomunten waar je geld in kunt investeren, dat het goed is als je zelf eerst onderzoekt waarom de crypto op de markt is gekomen en waarom het positief zou zijn als jij in deze munt je geld zou investeren. Ga niet alleen op het advies van anderen af. 

Begin eerst met een oefenbedrag

Omdat de crypto wereld zo volatiel is, moet je hier wel mee om kunnen gaan. Het ene moment kun je veel winst hebben maar het andere moment kun je gigantisch in de min staan. Het is daarom goed om als beginnende cryptohandelaar, te starten met een oefenbedrag. Investeer een laag bedrag en kijk of je het wat vindt. Je moet trouwens sowieso alleen geld investeren als je dat geld kunt missen. Je weet namelijk nooit wat er met je geld gaat gebeuren. 

Investeer in meerdere cryptomunten

Wed niet op een paard, maar op meerdere. En zorg dan dus ook dat je over elke crypto waarin je investeert, weet waarom de crypto bestaat en waar ze mee bezig zijn.

Hou je emoties in bedwang

Het gebeurt weleens dat mensen hun munten gaan verkopen als de waarde daalt. Je kunt ze echt beter vasthouden en afwachten, want misschien gaat de waarde wel weer omhoog. Meestal gebeurt dit wel. Verkoop ze dus niet met verlies. Hierom moet je dus ook echt alleen geld investeren dat je niet nodig hebt. Hierdoor kun je de tijd nemen om te wachten tot de munt weer stijgt, om zo winst te boeken.

Koop de crypto in als de munt laag staat

Natuurlijk is het lastig te bepalen wanneer dit het geval is. Maar het gebeurt vaak dat mensen gaan investeren in een munt als het juist heel goed gaat, terwijl de munt daarna weer daalt in waarde. Doe dus eerst weer goed onderzoek naar de crypto en investeer als de munt in een dipje zit. Na de dip, gaat de waarde vaak weer omhoog. Natuurlijk weet je dit nooit 100% zeker, maar dat blijft altijd zo in de crypto wereld.

Bitvavo logo

Handelen bij Bitvavo

Zeker voor beginnende cryptocurrency handelaren is Bitvavo een goede cryptocurrency exchange. Maar ook bij ervaren cryptocurrency handelaren is deze app zeer populair. Het is dan ook de goedkoopste broker van Nederland en het is ook de eerste echte Nederlandse crypto-exchange. De handelskosten per transactie zijn maximaal 0,25%.

Ook kun je gemakkelijk geld storten en opnemen met een IBAN-bankrekening en je kunt je euro’s gelijk omzetten naar cryptocurrency.. Vooral de handelskosten zijn positief bij Bitvavo, waardoor veel mensen al overstappen van Litebit of Bitcoin Meester naar Bitvavo. Daarnaast is de app makkelijk in gebruik.

Handelen bij Bitvavo

FInst

Handelen bij Finst

Finst is een betrouwbare en gebruiksvriendelijke crypto-uitwisseling. Met ondersteuning voor diverse digitale valuta’s biedt Finst een veilige omgeving voor het verhandelen en beheren van cryptocurrencies. Het platform heeft geavanceerde beveiligingsfuncties en een intuïtieve interface, waardoor het ideaal is voor zowel beginners als ervaren handelaren. Finst streeft ernaar om klanten een vlotte en transparante ervaring te bieden bij het betreden van de wereld van cryptocurrencies.

 

Handelen bij Finst

coinbase

Handelen bij Coinbase

Coinbase heeft een groot handelsvolume in cryptovaluta. Een groot verschil met andere exchanges is dat je op Coinbase ook crypto’s kunt aankopen naast dat je ze kunt verhandelen. Dit was dan ook eerste de populairste exchange onder de crypto handelaren, maar inmiddels zijn er al vele andere goedkoper dan Coinbase. Toch is Coinbase ook een goede exchange om je cryptomunten in te handelen.

Let op: geen enkele cryptocurrency exchange is 100% veilig. Als een exchange gehackt wordt, dan ben je jouw cryptomunten kwijt. Tegenwoordig zijn alle exchanges heel veilig, maar het is goed om te weten dat het nooit 100% veilig kan zijn. Wil je echt dat jouw cryptomunten 100% veilig zijn omdat je bijvoorbeeld een heel groot bedrag investeert? Schaf dan een crypto wallet aan. Jij bent dan de enige die toegang heeft tot jouw cryptomunten.

Handelen bij Coinbase

Hoe werkt automatisch handelen in crypto

Het is mogelijk om automatisch te handelen in cryptocurrency, met bijvoorbeeld Gunbot. Dit is een automatische trading bot voor cryptomunten. Je kunt hierdoor geld verdienen met het handelen in crypto als je zelf geen tijd hebt om de crypto’s te handelen. Een trading bot werkt met een API-sleutel. Dit is eigenlijk een geheime sleutel zorgt voor de verbinding tussen de cryptocurrency exchange waarop je wilt handelen en een robot die automatisch handelt. De robot gaat dus voor jou handelen.

Het is geschikt voor beginnende traders tot zeer ervaren traders. Er zijn namelijk standaard strategieën voorgeprogrammeerd, die al werken zonder dat je hier veel kennis voor nodig moet hebben. Als je een ervaren trader bent, kun je die strategieën zelfs helemaal aanpassen aan jouw wensen. Houd er wel rekening mee dat je ook met een trading bot je geld nog kunt verliezen. Een trading bot is wel slim, maar het kan ook mis gaan.

Veilig handelen in cryptovaluta

Zoals we ook bij de 5 tips hebben genoemd, investeer alleen in crypto met geld dat je kunt missen. Handelen in crypto is namelijk nooit zonder risico’s. Er is een mogelijkheid dat je het geld dat je investeert kwijtraakt. Dit komt omdat de crypto wereld heel volatiel is. Je krijgt te maken met koerswisselingen. Stop dus niet al het geld wat je hebt of een groot deel daarvan, in crypto’s. Je weet namelijk nooit hoe dit afloopt.

En als je dan investeert, moet je voor jezelf een doel stellen. Spreek met jezelf af op welk bedrag je de crypto weer verkoopt en hoeveel geld jij maximaal wilt investeren. En hou je hier ook aan. Zo voorkom je dat je beslissingen maakt op basis van je emoties. 

Veelgestelde vragen

Ben ik te laat als ik nu wil gaan beginnen met cryptomunten kopen?

Nee, je bent eigenlijk nooit te laat. Op dit moment is het handelen in crypto’s zeer interessant. De kansen zijn groot, maar je moet er wel rekening mee houden dat je ook je geld kunt verliezen. Toch kiezen tegenwoordig veel mensen ervoor om hun geld te investeren in cryptomunten. Het volgende motto komt dan ook steeds vaker voorbij: ‘’Als je geld op de bank staat dan krijg je geen/nauwelijks rente. Als je met de handel in cryptomunten al een paar tientjes kunt verdienen, dan is het de moeite waard.’’ 

Kan ik op elk moment mijn cryptomunten verkopen?

Ja, dit kan zeker. Dit is dan ook een voordeel van de crypto wereld. De handel stopt nooit, het gaat 24/7 door. Je kunt hierdoor op elk moment van de dag nieuwe munten bijkopen of jouw munten verkopen. 

Kan ik belastingvrij munten kopen?

Nee, de Belastingdienst heeft nu gezegd dat ze goed gaan controleren op het bezit van digitale valuta. Wereldwijd wordt dit nu goed in de gaten gehouden. Ze zien het namelijk als spaargeld waar regels voor gelden. Je kunt het beste dit artikel lezen zodat je zeker weet dat jij van alles op de hoogte bent.

Afsluiting

Genoeg redenen dus om te beginnen met het handelen in cryptomunten. Het wordt steeds populairder en je hoort er steeds meer mensen over praten. Zorg er wel voor dat je weet waar je mee bezig bent, lees het nieuws over de cryptomunten waar jij in geïnteresseerd bent en koop de cryptomunten via een app die jij begrijpt en waar je makkelijk mee om kunt gaan.

Er zijn ook cursussen die je kunt volgen om te leren hoe je het beste kunt handelen in crypto’s. Maar houd altijd in je achterhoofd dat de crypto wereld volatiel is. Je moet dus bereid zijn om risico’s te nemen. Investeer alleen het geld wat je echt kunt missen zodat je niet voor vervelende verrassingen komt te staan als je het geld kwijtraakt doordat de waarde van een munt zakt. En spreek met jezelf duidelijke afspraken af waar jij je ook aan houdt.

Verder denken wij dat de crypto wereld in de aankomende jaren alleen maar groter en groter gaat worden, dus als jij echt bereid bent om risico’s te nemen, waar wacht je dan nog op?