NFT’s
NFT KOPEN
Hoewel NFT’s al een aantal jaren bestaan, zijn ze pas sinds begin 2021 echt bekend geworden onder het grote publiek. Nieuwsberichten over de Amerikaanse kunstenaar Beeple die een NFT verkocht voor 69 miljoen dollar, of over een twaalfjarige jongen uit Londen die tonnen verdiende aan NFT’s hebben voor veel bekendheid gezorgd. Maar wat zijn NFT nu precies? En kun je er werkelijk geld mee verdienen, of is het niet meer dan een hype?
Hoe werkt NFT? In deze korte handleiding leggen we alles over NFT’s uit; wat het is, wat NFT coins zijn, en hoe je er geld mee kunt verdienen. Hoe NFT kopen of verkopen, of NFT crypto kopen? Lees dan snel verder.
Wat is NFT? (NFT uitleg)
NFT staat voor Non-Fungible Token. Fungible betekent vervangbaar/uitwisselbaar en de term wordt gebruikt voor producten die altijd ongeveer hetzelfde zijn, zoals elektriciteit, suiker, euro’s of Bitcoins. Het maakt niet uit welke je hebt, want ze zijn hetzelfde en dus uitwisselbaar. Non-fungible is het tegenovergestelde hiervan en wordt dus gebruikt om unieke producten mee aan te duiden zoals diamanten, stukken grond en kunstwerken.
Als je iets weet over digitale producten dan is het waarschijnlijk dat het heel erg gemakkelijk is om kopieën ervan te maken die precies hetzelfde zijn als het origineel. Digitale muziek kun je zo downloaden, foto’s en plaatjes kun je met een simpele klik kopiëren en plakken. Dus waarom zou je miljoenen betalen voor iets dat je met je rechtermuisknop zo van het internet kunt plukken?
Je kunt dit vergelijken met de Mona Lisa. Iedereen kan het opzoeken op het internet en ernaar kijken. Je kunt het zelfs in zo’n hoge resolutie vinden dat je de kleinste barstjes in de verf kunt zien. Of je kunt een print ervan kopen. Maar de echte Mona Lisa hangt in het Louvre in Parijs en is meer dan een half biljoen euro waard.
Een digitaal product kan door het te ‘minten’ tot een NFT gemaakt worden. Het wordt dan digitaal gekoppeld aan een onvervangbaar eigendomscertificaat, welke vervolgens weer aan een blockchain gekoppeld wordt (Een blockchain is een gedecentraliseerd systeem waarin informatie opgeslagen kan worden in een keten van datablokken, waarbij blokken niet gewijzigd kunnen worden en de gegevens meestal openbaar zijn en door iedereen te verifiëren). De eigenaar bezit een digitale sleutel om eigenaarschap aan te tonen.
Dus een NFT is altijd uniek? Ja, de NFT zelf is inderdaad uniek. Maar het digitale bestand hoeft niet per se uniek te zijn. Hoewel er maar 1 echte Mona Lisa is, kan het ook zijn als postzegels of ruilkaarten waar er honderden kopieën gemaakt worden van hetzelfde bestand. Dit worden NFT collecties genoemd.
Het verschil tussen NFT’s, NFT coins en NFT collecties
NFT’s, NFT coins en NFT collecties worden allemaal wel eens aangeduid met NFT. Zoals mensen die online vragen wat je favoriete NFT is. Dit maakt het soms verwarrend. Maar het verschil is erg simpel.
- NFT collecties zijn series van NFT’s die bij elkaar horen. Je kunt deze verzamelen.
- NFT coins zijn valuta, en dus per definitie uitwisselbaar (fungible) en zelf dus niet echt non-fungible. Het maakt immers niet uit of je het ene briefje van 10 euro hebt of het andere. Ze zijn verbonden aan NFT platforms of virtuele werelden.
- NFT’s zijn digitale bestanden gekoppeld aan een eigenaarscertificaat en een blockchain, waarvan je de sleutel kunt bewaren in je digitale wallet.
NFT Collecties
Makers creëren collecties van NFT’s met verschillende hoeveelheden van ieder digitaal product. Mensen kunnen deze NFT’s dan verzamelen, collecties compleet maken en speculeren op de prijs van zeldzame items. Er worden hele gemeenschappen gebouwd rondom bepaalde collecties, zoals de mensen die Pokémon kaartjes of postzegels verzamelen bij elkaar komen op beurzen en online op forums. Ook ontstaan er dan behalve verzamelaars ook handelaars in NFT’s. Zij kopen en verkopen NFT’s aan de verzamelaars.
Welke NFT moet je kopen voor de toekomst waardevol gaan worden. Kaartjes die vroeger gratis waren bij kauwgom en vaak direct de vuilnisbak ingingen kunnen nu ineens erg veel waard zijn voor de juiste verzamelaar. Maar dit geldt ook andersom. Postzegelverzamelingen zijn bijvoorbeeld niet meer zo interessant als 20-30 jaar geleden en erg in prijs afgenomen.
Drie van de meeste bekende NFT collecties zijn:
- CryptoKitties: Een van de eerste NFT games op Ethereum waarmee spelers virtuele katten kunnen kopen, verzamelen, fokken en verkopen. Het was zo populair in 2017 dat het hele Ethereum netwerk overbelast raakte, en iemand betaalde zelf meer dan een ton euro voor een digitale kat. Dankzij de recente boom in de NFT markt krijgen de Kitties dit jaar opnieuw aandacht van verzamelaars.
- Bored Ape Yacht Club: Op het moment is dit een van de meest populaire NFT collecties met 10.000 unieke afbeeldingen van hippe apen. Fans en verzamelaars kwamen dit jaar samen in New York op Ape Fest 2021. De goedkoopste NFT in deze collectie is nu 49 ETH (ongeveer 180.000 euro op het moment van schrijven).
- CryptoPunks: Een serie van 10.000 gepixeleerde plaatjes van punks die in 2017 de inspiratie waren tot de ERC-721 standaard die beschrijft hoe non-fungible tokens op de Ethereum-blockchain kunnen worden gebouwd. Prijzen variëren op het moment van 25.000 euro tot wel 10 miljoen.
Natuurlijk zijn er ook minder bekende NFT collecties met prijzen van 1 euro per NFT, zoals Mr. Bojangles (een vermoeide luiaard) en Vegiemon (groentemonstertjes) en velen meer.
Welke NFT kopen?
In virtuele werelden of NFT platforms wordt er gehandeld met cryptocurrency. Deze worden ook wel NFT coins, NFT token of Metaverse Token genoemd. Vaak kun je deze coins op het platform (of NFT game) verdienen. Daarna kun je ze op crypto beurzen zoals Binance of Coinbase inwisselen voor euro’s.
Je kunt natuurlijk met je euro’s ook deze coins kopen en naar het platform brengen om aankopen te doen, zoals virtuele stukjes land of kleding. Bovendien kun je ook speculeren met deze valuta, terwijl je helemaal niet aan het NFT platform deelneemt.
Een aantal van de meest verhandelde NFT coins zijn:
- Axie Infinity (AXS): Axie Infinity is een handels- en vechtspel waarin speler wezens (Axies genaamd) kunnen verzamelen, fokken en verhandelen. Het spel is gedeeltelijk eigendom van de spelers die aandeelhouders zijn door Axie Infinity Shards (AXS) te bezitten. Hoe groter de aandeelhouder, hoe meer inspraak hij heeft over het bestuur van het spel.
- Decentraland (MANA): Dit is een virtuele wereld waarin gebruikers stukjes land kunnen kopen om op te bouwen en geld mee te verdienen. MANA wordt ook gebruikt om te betalen voor een reeks andere digitale producten zoals avatars, wearables, en namen.
- Theta (THETA) is een gedecentraliseerd netwerk voor videostreaming, waarin gebruikers bandbreedte en computerbronnen delen op een peer-to-peer (P2P) basis. THETA werkt als aandelen in het beheer van het netwerk.
- Enjin Coin (ENJ): Dit is een ecosysteem van gaming producten. Het Enjin Network is een sociaal spelplatform waarmee gebruikers websites en clans kunnen maken, kunnen chatten en virtuele itemwinkels kunnen hosten.
- The Sandbox (SAND): Spelers kunnen ASSET’s maken met het voxel-kunstprogramma van The Sandbox. Deze ASSET’s kunnen vervolgens worden verkocht op de marktplaats van The Sandbox voor SAND.
Hieronder zie je actuele informatie van de 5 grootste NFT cryptomunten.
# Naam
Prijs
24h %
7d %
Market Cap
Volume (24h)
Aantal in omloop
1
The Virtu... TVK
$0,04
+3,78%
+18,70%
$15.349.268
$7.370.779
208.389.873 TVK
434.102.716 TVK (36%)
2
Gem Excha... GXT
$0,13
-2,23%
-6,92%
$11.222.783
$8.147
60.637 GXT
83.529.286 GXT (17%)
3
Spore SPORE
$0,0000000002
-14,17%
+115,54%
$6.520.857
$129.029
854.496.688.741.722 SPORE
41.948.203.116.170.000 SPORE
4
Unicly Bo... UAPE
$0,005
-
0,00%
$4.532.310
-
1.000.000.000 UAPE (100%)
5
Unicly Ha... UMASK
$0,05
-
0,00%
$5.011.611
-
100.000.000 UMASK (100%)
Hoe koop je een NFT?
Het kopen van NFT’s werkt op de volgende manier:
- Je koopt de NFT crypto coins die je nodig hebt om de NFT te kopen. De meeste marketplaces gebruiken ether (ETH) als valuta. Tezos (XTZ) en Solana (SOL) worden gebruikt op hun eigen marketplace Je kunt deze gemakkelijk wisselen bij Binance, CoinBase of Kraken.
- Maak een account bij de marketplace
- Stuur je crypto coins naar je wallet. (Niet alle marketplaces zijn compatibel met alle wallets.)
- Koop je NFT op de marketplace
Hieronder zie je een lijst van verschillende NFT marktplaatsen.
Zelf NFT’s maken en verkopen
Een NFT maken wordt ook wel minten genoemd. Normaal moet je hier een klein bedrag voor betalen, maar een NFT marketplace zoals OpenSea laat je eerst je NFT op de markt plaatsen en je hoeft dan pas te betalen als het verkocht wordt. Dit is geweldig voor beginners. Je kunt heel simpel je afbeelding, video of 3D model uploaden naar OpenSea en het een naam en omschrijving geven. Je kiest op welke blockchain je het wilt minten en dat is alles.
Deze NFT verkopen is al net zo simpel. Nu het in je OpenSea wallet zit, kun je het selecteren en op ‘Sell’ klikken. Het vraagt je vanzelf om alle vakken in te vullen met een vaste prijs of veiling, etc.
Je kunt ook je NFT minten en verkopen op een andere marketplaces. Het proces, de kosten en de kopers verschillen per marketplace. Dus het is goed om van tevoren te kijken welke marketplace het beste is voor jouw projecten.
Waar NFT kopen?
Er zijn zeker meer dan 50 marketplaces waar je NFT’s kunt kopen, van het hele populaire OpenSea waar je veel soorten NFT’s kunt kopen tot gespecialiseerde marketplaces zoals Elixir waar gehandeld wordt in items uit Satoshi’s Games, en ROCKI hier kun je alleen muziek NFT kopen en verkopen.
Hier zijn een aantal erg populaire NFT Marketplaces:
- OpenSea: De grootste NFT marketplace ter wereld. Ze passeerden onlangs de 10 biljoen dollar lijn in verkopen. Via de browser en de nieuwe OpenSea mobiele app kun je allerlei soorten NFT’s kopen en verkopen, zoals afbeeldingen, gaming producten en domeinnamen.
- Nifty Gateway: Een andere grote marketplace die al sinds 2018 bestaat. De meeste NFT’s die hier worden verkocht, worden geproduceerd door meer bekende NFT-makers, zoals Trevor Jones, Beeple, Michael Kagan, Deadmau5 en Calvin Harris.
- Rarible: Artiesten kunnen een marktplaats voor hun NFT’s creëren zonder commissie of platformkosten te betalen. Dit zorgt voor een grote diversiteit in het eindeloze aanbod van NFT’s, van kunst en fotografie tot NFT music.
- Binance NFT Marketplace: De crypto exchange heeft nu eindelijk ook een eigen NFT marketplace. Het is een simpel maar krachtige marketplace die direct verbonden is met het Binance platform. Er is dus geen extra wallet nodig.
- Hic et Nunc: Deze NFT marketplace gebruikt het Tezos-blockchain in plaats van Ethereum, waardoor de kosten laag zijn en het een hogere energie-efficiëntie heeft. Dit maakt het erg populair. Binnen twee maanden overtrof deze marketplace het aantal dagelijkse gebruikers van OpenSea.
- Coinbase NFT: Ook deze crypto beurs gaat een NFT marketplace starten. Op het moment kunnen mensen die in de VS wonen zich al op de wachtlijst plaatsen, maar het gaat nog even duren voordat ze uitbreiden naar andere landen.
Gratis NFT’s verkrijgen
Behalve een NFT kopen, is er ook een manier om gratis NFT’s te bemachtigen. Gratis NFT’s worden regelmatig weggegeven in een evenement dat Airdrop wordt genoemd. Het is een soort marketingstunt vergelijkbaar met het uitdelen van proefmonsters. Het wordt vaak gebruikt door nieuwe NFT projecten om naamsbekendheid te krijgen. Maar ook de meest populaire projecten geven soms gratis NFT’s weg aan loyale fans.
Op sociale media zoals Twitter, Reddit, Telegram of Discord kun je deze projecten vinden (en ook een heel aantal crypto en NFT influencers die de weggeefactie promoten). Je kunt direct kijken op de sociale media pagina’s van de bekendste collecties, of even zoeken naar #airdrop #nft om minder bekende en gloednieuwe projecten te vinden.
Meestal moet je een of meerdere taken uitvoeren om kans te kunnen maken op een gratis NFT, zoals:
- Je email adres op een whitelist plaatsen. (Dit is in essentie een lijst van geïnteresseerden waarmee het project aan kan tonen dat het interessant is.)
- Het Twitter account van het project te volgen.
- Lid te worden van een Telegram-kanaal.
- Aansluiten op een Discord server.
- Een Tweet van het project te retweeten om voor bekendheid te zorgen.
- Kijken naar een live stream op Discord.
Zijn NFT’s een hype of heeft het toekomst?
NFT’s lijken misschien een hype op het moment, maar er zit meer aan achter. NFT’s lossen namelijk veel problemen op die eerder ontstaan zijn dankzij digitalisering en het Internet.
NFT Music – NFT’s in de muziekindustrie
De komst van digitale muziek en het Internet had veel voordelen voor het bereik van fans en de distributie van albums. Maar dit ging vaak ten koste van de artiesten. Piraterij en veel tussenpersonen zorgden dat er maar een klein deel van de winst overbleef voor de artiesten zelf. Problemen met copyrights, verlies van controle voor artiesten en betalingen voor artiesten waren bijvoorbeeld redenen waarom Jay-Z en andere artiesten probeerden om een eigen music streaming service te beginnen.
Door middel van NFT’s kunnen artiesten nu zelf hun muziek direct verkopen aan fans en direct geld verdienen in plaats van 6 maanden wachten op royalty’s. Kings of Leon was de eerste band die hun nieuwe album (When You See Yourself) als een muziek NFT uitbracht en liet zien dat platenlabels niet langer noodzakelijk zijn.
NFT Art – NFT’s in de wereld van kunst en fotografie
Ten eerste kun je denken aan viral foto’s die de hele wereld kent, maar waar de fotograaf en het onderwerp nooit voor betaald zijn geweest. De bekende ‘Disaster Girl’ heeft bijvoorbeeld nu eindelijk de populaire foto uit 2005 kunnen minten tot een NFT en verkocht voor $500.000.
Een ander goed voorbeeld voor de toekomst van Art NFT’s zijn virtuele galerijen, waar digitale kunstwerken tentoongesteld worden. Het Digital Art Museum in Almere heeft bijvoorbeeld een NFT-kunsttentoonstelling opgezet, waarbij digitale kunstwerken getoond worden door middel van projecties op grote schermen. Dat kan natuurlijk ook virtueel. En de toegangskaartjes kunnen ook in de vorm van een NFT worden verkocht.
NFT Finance – NFT’s in de zakenwereld
Patenten en Intellectuele Eigendommen kunnen vastgelegd worden, verkocht en zelfs gedeeld onder meerdere eigenaars. NFT’s zijn waarschijnlijk de meest transparante en veilige manier om eigendom vast te leggen en te bewijzen.
Kortom, Blockchain en Finance NFT’s zijn een vooruitgang in de technologie waar we in de toekomst alleen maar meer van zullen zien. Het is al jaren in ontwikkeling en deze NFT hype heeft alleen maar voor meer bekendheid gezorgd.
NFT Games – NFT’s in de gaming industrie
Mensen geven ontzettend veel geld uit aan in-app aankopen. In games kun je alles kopen zoals upgrades, kleding, wapens, munten, bouwmaterialen. Noem het maar op. Als je stopt met het spel is al je geld weg. Met NFT’s kun je echter al je in-game eigendommen verkopen aan andere gebruikers.
Nog vragen over NFT’s?
Als NFT collecties werken zoals ruilkaartjes, kan ik dan ook mijn NFT's ruilen op een marketplace?
Technisch (en per definitie) zijn NFT’s niet uitwisselbaar. Maar die term heeft meer betrekking op de karakteristieken van de NFT. De Mona Lisa is niet hetzelfde als De Nachtwacht. Maar als Frankrijk besluit om het te ruilen, en de Gemeente Amsterdam vindt dat ook een goede deal, dan is dat natuurlijk mogelijk.
Sinds dit jaar bestaat NFTSwap, een NFT marketplace die te vergelijken is met PancakeSwap, waar je cryptocurrency direct met elkaar kunt ruilen zonder dat je via een beurs hoeft te gaan. Bij NFTSwap kun je NFT’s met elkaar ruilen en eigenaarschap overdragen.
Als ik een NFT mint en verkoop, wat gebeurt er met de copyrights?
Een NFT is niet hetzelfde als copyrights of Intellectuele Eigendom. Als je een digitale kunstenaar bent en je NFT’s verkoopt, behoud je de copyrights. Tijdens het minten kun behalve de prijs ook een royalty vaststellen.
Iedere keer dat je NFT doorverkocht wordt, krijg je automatisch het percentage van het bedrag dat je ingesteld hebt.
Kan ik leuke plaatjes van het internet plukken en ze toe-eigenen door ze te minten?
Technisch gezien zou je iedere leuke foto of zelfs een Bored Ape plaatje met je rechtermuisknop kunnen pakken en tot een NFT maken. Maar, wetten omtrent copyrights bestaan al jaren en gelden ook voor NFT’s. Bovendien, door het te minten, wordt er precies in de NFT vastgelegd dat jij degene was die het gemaakt heeft, en waar en wanneer. Het is de domste misdaad die je kunt plegen.
Ik heb gehoord dat NFT's slecht zijn voor het milieu.
Er is een ecologische voetafdruk verbonden aan het creëren van blokken door te minen – en dit is een probleem voor de meeste cryptocurrency – maar het is niet direct de schuld van NFT’s. Digitale kunst vergt erg weinig grondstoffen en energie.
Blockchains zijn hard aan het werk om energiezuiniger te worden, maar dit heeft tijd nodig. Ook zal er veel verbetering ontstaan met de ontwikkeling van groene energie.
Zal mijn NFT voor eeuwig bestaan?
Als je hebt gehoord over de vermiste muziek NFT die muzikant 3LAU verkocht voor 11 miljoen, maak je je misschien zorgen over het behoud van NFT’s in het algemeen. Als je een NFT koopt, ben je verantwoordelijk voor het opslaan en behoud ervan.
Dit is niet anders dan als je de Mona Lisa zou bezitten, en we weten allemaal dit het Louvre daar ook fouten in heeft gemaakt. De diefstal van het schilderij is immers de reden waarom het zo beroemd is. Wachtwoorden en sleutels moeten dus veilig bewaard worden.
En zoals de Mona Lisa uiteindelijk zal vergaan, hoe goed er ook voor gezorgd wordt, zullen NFT’s ook ondergeschikt zijn aan de tijd.