HKSE koers

Een van de grootste en meest bekende effectenbeurzen van Azië is de Hong Kong Stock Exchange. De naam van de effectenbeurs wordt ook wel afgekort tot HKSE. Je vindt hier in totaal meer dan 2500 bedrijven die genoteerd staan op de Hong Kong Stock Exchange. Zoals de meeste mensen wel zullen weten, maakt Hong Kong nog altijd deel uit van China. Je zult op de Hong Kong Stock Exchange dan ook overwegend Chinese bedrijven vinden. 

Het grote aanbod van de HKSE en het feit dat de Chinese economie booming is, zorgt er voor dat veel mensen vanuit Nederland de effectenbeurs van Hong Kong willen volgen. Dat kan tegenwoordig zonder problemen bij tal van online brokers. Voordat je je aanmeldt bij een online broker, is het dus handig om te checken of je er kunt handelen op de HKSE.

HKSE aandelen

Naam Exchange Laatste slotkoers Datum Verschil vorige slotkoers Volume Open Hoogste Laagste

Geschiedenis van de Hong Kong Stock Exchange 

Oorspronkelijk stamt de Hong Kong Stock Exchange al uit de 19e eeuw, 1891 om precies te zijn. De effectenbeurs werd toen opgericht als Association of Stockbroker in Hong Kong. Al snel werd deze naam gewijzigd tot de huidige vorm. Als we kijken naar de HKSE index, dan valt op dat die een stuk later is opgericht. 

In 1969 werd namelijk de Hang Seng index opgericht, waarvan 33 beursgenoteerde bedrijven deel uit maken. Opvallend aan de HKSE index is dat deze al vrij kort na de oprichting tot enorme hoogte steeg. Binnen 4 jaar was de index namelijk gestegen tot 1775 punten. Anderhalf jaar later, eind 1974, stond de HKSE index op slechts 177 punten. Deze enorme daling van de index had grote gevolgen, waardoor de Chinese overheid genoodzaakt was om de wetgeving aan te passen. Door deze nieuwe wetgeving kon een vergelijkbaar proces niet opnieuw plaatsvinden.

De Chinese economie

De afgelopen decennia is de Chinese economie aan een flinke opmars bezig. De inhaalslag ten opzichte van het westen maakt dat het een economie is waar veel potentie in zit. Dat is dan ook de reden waarom veel Nederlanders erg geïnteresseerd zijn in de koers van de Hong Kong Stock Exchange.

De Chinese effectenbeurs geeft namelijk een goede indicatie van de ontwikkelingen van de Chinese economie. Bij verschillende online brokers kun je dus eenvoudig de koers van de Hong Kong Stock Exchange volgen, om zo voor jezelf te bepalen welke aandelen het best zijn om in te investeren.

Begin direct met beleggen op verschillende beursen bij DeGiro.

Openingstijden

Logischerwijs ligt Hong Kong duizenden kilometers bij Nederland vandaan, waardoor het zich in een andere tijdzone bevindt. Wie de HKSE vanuit Nederland live wil volgen, moet zijn of haar leven daar dus wel op aanpassen. In eerste instantie is de effectenbeurs immers gericht op de Chinese markt. Toch is het niet zo dat je tot midden in de nacht hoeft op te blijven, om de ontwikkelingen op de Hong Kong Stock Exhange live te kunnen volgen. 

De openingstijden van de Hong Kong Stock Exchange zijn namelijk iedere werkdag van 15.30 tot 18.00 Nederlandse tijd, waarna de beurs een uur gesloten is, om vervolgens weer open te zijn van 19.00 tot 22.00 Nederlandse tijd. Hoewel je als Nederlandse belegger dus niet tot midden in de nacht hoeft op te blijven om de HKSE live te kunnen volgen, ben je dus wel vaak ’s avonds aan het werk.

Waarom wel of niet handelen op de HKSE?

Op de Nederlandse of Amerikaanse beurs kun je natuurlijk ook gewoon in aandelen handelen. Waarom zou je dan kiezen voor de Hong Kong Stock exchange? Daar zijn verschillende redenen voor, al zitten er logischerwijs ook nadelen aan.

  • Zoals we eerder in dit artikel genoemd hebben, is de Chinese economie al decennialang aan een opmars bezig. China is het land met de grootste populatie ter wereld, dat enorm veel doorgroeimogelijkheden heeft. China investeert niet alleen in Azië, maar probeert ook in Afrika steeds meer invloed uit te oefenen. Ook in het westen krijgen steeds meer Chinese bedrijven een voet aan de grond. Denk bijvoorbeeld maar eens aan het grote concern van AliBaba. Het ligt in de lijn van de verwachting dat de Chinese economie in de nabije toekomst alleen maar meer zal groeien, wat natuurlijk in het voordeel is van beleggers die handelen op de Hong Kong Stock exchange.
  • Ook kun je op de HKSE handelen in een uniek soort aandelen: Red Chips. Red Chips zijn aandelen van bedrijven die niet geregistreerd staan in China, maar daar wel actief zijn. Door Red Chips toe te voegen, kon het assortiment van de Hong Kong Stock exchange nog verder worden uitgebreid. Naast Red Chips heb je ook H-aandelen, die erg populair zijn. H-aandelen zijn aandelen van Chinese bedrijven op de HKSE, die ook daadwerkelijk geregistreerd staan in China. Door dit enorme aanbod kun je als belegger goed spreiden op de Chinese beurs. Wie spreidt, loopt altijd minder risico.
  • Het nadeel van handelen op de Hong Kong Stock exchange is dat niet over alle bedrijven gemakkelijk evenveel informatie te verkrijgen is. Het is veel makkelijker om informatie op te zoeken over Nederlandse bedrijven die genoteerd staan op de Nederlandse beurs. 

Begin direct met beleggen op verschillende beursen bij DeGiro.