Dow Jones koers

De Dow Jones is misschien wel de bekendste index in de wereld. Het vormt een soort graadmeter voor de Amerikaanse economie, die te vergelijke is met de AEX in Nederland. Waar de AEX bestaat uit de 25 grootste Nederlandse beursgenoteerde bedrijven, daar bestaat de Dow Jones uit de 30 grootste Amerikaanse beursgenoteerde bedrijven. Als bedrijven moet je dan denken aan bijvoorbeeld Coca Cola, Apple, Amazon en Microsoft. Het grote verschil met de AEX is echter dat bij de Dow Jones de wegingsfactor puur afhankelijk is van de waarde van een aandeel. 

Bij de AEX is de wegingsfactor afhankelijk van waarde van de aandelen van een bedrijf in combinatie met de frequentie waarin deze aandelen verhandeld worden. Maximaal kan de wegingsfactor op die manier 15% zijn. Bij de Dow Jones zit dat dus anders. Elk van de 30 bedrijven heeft een even hoge wegingsfactor voor de index. Op deze manier vormt de Dow Jones dus een graadmeter voor de Amerikaanse economie, al klinkt er her en der steeds vaker kritiek. In de Verenigde Staten is het aantal beursgenoteerde bedrijven relatief laag, waardoor het beeld dat de index oplevert misschien niet altijd overeenkomt met de werkelijke gang van de economie.

Dow Jones aandelen

Naam Exchange Laatste slotkoers Datum Verschil vorige slotkoers Volume Open Hoogste Laagste

De geschiedenis van de Dow Jones index

De Dow Jones is als index in het leven geroepen in 1896. Het stond toen nog bekend onder de naam Dow Jones Industrial Average en had een indexwaarde van 40,94. Deze Dow Jones koers was gebaseerd op de 12 bedrijven die op dat moment deel uit gingen maken van de index. Dat waren onder andere de American Tobacco Company, de American Sugar Company en General Electric, dat zelfs tot juni 2018 nog deel uitmaakte van de Dow Jones. De overige 11 bedrijven bestonden in 2018 al lang niet meer. 

Wat opvalt als je kijkt naar de bedrijven die deel uitmaakten van de Dow Jones index bij de oprichting, is dat het eigenlijk allemaal industriële bedrijven waren. Tegenwoordig bestaat de Dow Jones uit 30 bedrijven uit allerlei verschillende sectoren. Door de jaren heen is de samenstelling slechts 55 keer veranderd. In 125 jaar is dat niet een hoog aantal te noemen. Je kunt dus wel stellen dat de Dow Jones index erg stabiel is. Dat is ook een reden waarom veel mensen om te beleggen in de Dow Jones index. Het brengt namelijk ook weinig risico met zich mee, omdat de index gaat over alle 30 bedrijven. Hoe meer je spreidt bij beleggen, hoe kleiner het risico. Wat dat betreft, zou je beleggen in indices ideaal kunnen noemen.

Begin direct met beleggen op verschillende beursen bij DeGiro.

Openingstijden

Het is voorstelbaar dat je de Dow Jones real time wil volgen. Het is gelukkig niet ingewikkeld om Dow Jones live te volgen. Sluit je vandaag nog aan bij een online broker die gespecialiseerd is in Dow Jones en je kunt direct aan de slag. Wel ben je afhankelijk van Amerikaanse tijden, die niet zo ideaal zijn als de tijden van de Nederlandse AEX. Iedere werkdag opent de Dow Jones om 16.30 Nederlandse tijd en sluit het weer om 23.00 Nederlandse tijd. Dat zijn dezelfde tijden als de New York stock exchange en de NASDAQ.

Hoe werkt de Dow Jones?

Zoals we eerder al genoemd hebben, is de Dow Jones een prijs gewogen index. Dat werkt eigenlijk heel makkelijk, omdat er maar een enkele factor is waar je rekening mee hoeft te houden. Alleen de prijs van een aandeel is van belang. De waardes van alle aandelenkoersen worden bij elkaar opgeteld en gedeeld door een vooraf bepaald getal. Deze simpele rekensom bepaalt het puntentotaal van de Dow Jones index. 

Nu je deze informatie hebt, kun je wellicht zelf gaan beleggen in de Dow Jones. Bij de meeste banken en online brokers kun je daarvoor wel terecht. Ga voor een beleggingsfonds, tracker, futures of handel gewoon in aandelen. Het is maar net welke manier jouw voorkeur geniet. Wel is het altijd belangrijk om je goed te verdiepen in de manier waarop je gaat beleggen, voordat je daadwerkelijk gaat beleggen. Op deze manier voorkom je domme fouten en lijdt je geen onnodig verlies.

Futures

Je kunt om verschillende manieren beleggen in Dow Jones. Aandelen is daar een voorbeeld van, maar ook is het mogelijk om te investeren in futures. Futures zijn een soort contracten die je afsluit in de hoop dat de Dow Jones index stijgt. Je sluit bijvoorbeeld een contract af voor 50 keer de index. Dat houdt in dat je voor elk punt dat de Dow Jones stijgt, 50 euro ontvangt. Omgekeerd geldt natuurlijk hetzelfde. Het kan zijn dat de Dow Jones index in een dag met 10 punten daalt. Het is dus belangrijk dat je kennis van zaken hebt en een eventueel verlies van een paar 100 euro kunt opvangen.

Begin direct met beleggen op verschillende beursen bij DeGiro.