Wanneer je crypto valuta wilt gaan kopen dan word je geconfronteerd met een overweldigende hoeveelheid verschillende crypto munten. Van de bekendste crypto munten zoals Bitcoin en Ethereum heb je vast al wel eens gehoord, maar er zijn honderden soorten met exotische namen als Shiba Inu, ApeCoin, Polkadot en Sushi Swap. Hoe weet je dan welke munt je zou moeten kopen? Hieronder leggen we uit wat crypto munten zijn, wat het verschil is tussen munten en tokens, en wat je moet weten om een weloverwogen keuze te maken wanneer je crypto wilt kopen. Ga ook naar de website beste bank voor informatie over crypto valuta, blockchain en crypto beurzen.

Wat zijn cryptomunten eigenlijk?

Crypto valuta is virtueel geld wat feitelijk bestaat uit een pakketje versleutelde computercode dat over het internet verstuurd kan worden. Het fenomeen crypto valuta is ontstaan omdat er gezocht werd naar een manier om veilig direct naar iemand anders geld te kunnen overmaken zonder tussenkomst van een bank of een andere financiële instelling. Het antwoord op deze vraag kwam in de vorm van blockchain, aan elkaar geschakelde pakketjes met versleutelde data die nagenoeg onmogelijk te vervalsen zijn. Omdat het versleutelen van code cryptografie heet werd dit nieuwe betaalmiddel crypto valuta genoemd. Een crypto munt is de eenheid waarin wordt gerekend bij een crypto valuta, net zoals de Euro de eenheid is bij de valuta Euro. Een cryptomunt bestaat dus eigenlijk alleen virtueel in een computer.

Zijn cryptomunten hetzelfde als altcoins?

Wanneer je leest over crypto valuta worden ook vaak de term altcoin gebruikt. Een altcoin is eigenlijk hetzelfde als crypto munt. De term altcoin is ontstaan toen er na Bitcoin nieuwe virtuele munten verschenen. Bitcoin was de eerste munt gebaseerd op een blockchain die in 2008 zijn debuut maakte. De altcoins die volgden wilden het iets anders aanpakken en wijzigden de blockchain, wat in het Engels alteration betekent. Vandaar dus de naam Altcoin, een munt die een wijziging is op Bitcoin. Je zou dus kunnen stellen dat technisch gezien Bitcoin geen altcoin is.

Zijn cryptomunten hetzelfde als tokens?

Munten en tokens zijn weer twee termen die te pas en te onpas door elkaar worden gebruikt. Alhoewel sommige tokens ook verhandelbaar zijn is een crypto munt niet hetzelfde als een token. Een crypto munt is de eenheid waarin een digitale valuta wordt gemeten en heeft een onderliggende blockchain. Een token is geen valuta eenheid maar een symbool waarmee je digitale activa kunt weergeven die een bepaalde waarde hebben. Dit kunnen grondstoffen zijn, aandelen of zelfs stemrechten. Anderzijds kan een token kan je ook bepaalde rechten geven, bijvoorbeeld om ergens aan deel te nemen zoals een stemming of een weddenschap, en kan een token een soort beloning zijn voor een prestatie die je hebt geleverd.

Hoe kies je een crypto munt uit om te kopen?

Crypto kopen kun je doen om verschillende redenen. Je kunt natuurlijk puur en alleen kijken naar wat de koers van de munt doet, en winst te maken door laag kopen en weer hoog verkopen. Maar de meeste munten zijn ontstaan als oplossing voor een probleem. Bitcoin (BTC) bijvoorbeeld is ontstaan vanuit de vraag hoe een peer-to-peer digitaal geld systeem zou kunnen worden ontwikkeld. Enjin Coin is weer speciaal ontwikkeld voor de game industrie om in-game betalingen makkelijker te maken. En andere munten willen veilige betalingen mogelijk maken in landen met corrupte overheden. Je kunt dus ook een munt kopen om een bepaald project of idee te ondersteunen, net zoals je aandelen zou kopen van een bedrijf waar je in geloofd.

Crypto munten kopen via een crypto broker

Je kunt crypto munten kopen bij een crypto broker, of zelf naar een online handelsplatform gaan om crypto te kopen. Welke van deze twee opties je kiest hangt af van wat je doel is om te beginnen met het kopen van crypto munten. Wanneer je niet van plan bent om actief te gaan handelen en het je gaat om de investering, of omdat je van een bepaalde valuta munten wilt kopen omdat je het project wilt ondersteunen, dan kun je het inkopen van crypto overlaten aan een broker. Je hoeft dan niet zelf het handelen onder de knie te krijgen maar geeft in feite gewoon een boodschappenlijstje mee aan de broker met daarop wat je wilt hebben.

Zelf crypto munten kopen op een handelsplatform

Lijkt het je juist wel spannend om zelf te gaan handelen, dan kun je besluiten om een account te openen op een handelsplatform. Bij de meeste crypto handelsplatformen kun je wanneer je ouder bent dan 13 een account openen, en vaak kun je al met 1 euro op je account beginnen met handelen. Er zijn wereldwijd tientallen handelsplatformen waar je zelf crypto kunt gaan kopen. Binance wereldwijd het grootste platform, en houd je het liever wat lokaler dan kun je bijvoorbeeld kiezen voor het Nederlandse handelsplatform Bitvavo dat geregistreerd is bij de Nederlandse bank en een Nederlandstalige helpdesk heeft.

Tips voor wanneer je zelf crypto wilt gaan kopen 

Wanneer je crypto wilt gaan kopen is het handig om te bedenken waarom je dat wilt doen. Dat geeft je namelijk meteen antwoord op de vraag of je dat via een crypto broker zou willen doen of dat je zelf gaat handelen op een platform. Vervolgens is het verstandig om je te verdiepen in de verschillende crypto’s die er te koop zijn, en welke je dan zou willen hebben. Ook dat kan namelijk bepalend zijn voor waar je de crypto’s moet kopen, want niet elke munt wordt op elk handelsplatform verhandeld. Op Bitvavo kun je bijvoorbeeld z’n 170 verschillende altcoins kopen, maar als je een minder gangbare altcoin wilt kopen dan kun je beter bij Binance kijken. En bepaal van tevoren voor jezelf een budget waarvan je crypto’s wilt gaan kopen zodat je niet het risico loopt dat je geld verliest wat je eigenlijk niet kan missen.