Gegevens uit december 2021 geven aan dat er op dat moment ruim anderhalf miljoen Nederlanders in crypto’s beleggen. Dat is toch al gauw 10% van de gehele bevolking. Dit aantal lijkt overigens alleen maar te groeien, aangezien er alleen al in het afgelopen jaar bijna 600.000 mensen zijn ingestapt. Het blijkt dat het beleggen in crypto’s alsmaar populairder wordt. Reden genoeg voor de Belastingdienst om zich ook hiermee te bemoeien. Vervelend, maar op zich niet gek. Het gaat namelijk om een hoop geld. Om extreem dure blauwe brieven op jouw deurmat te voorkomen, vertellen wij jou in dit artikel op welke manieren de Belastingdienst zich bezig gaat houden met cryptovaluta. 

Crypto, nog altijd een relatief onbekende markt

De kans is groot dat jij al bezig bent met crypto of van plan bent dit in de toekomst te gaan doen. Waarom zou je anders de moeite nemen dit artikel te lezen? Grote kans dat jij dagelijks vanaf de bank de huidige Bitcoin koers checkt. Daarom is het goed om te weten dat de Belastingdienst sindskort ook bezig is dit te controleren. Ondanks het feit dat de crypto markt nog relatief nieuw en nog steeds ingewikkeld is, kan je zomaar tegen de lamp lopen en een flinke rekening verwachten. Iets dat je natuurlijk te allen tijde wilt voorkomen. Reden genoeg om hier eens dieper op in te gaan. 

De check van de Belastingdienst

De markt rondom crypto’s is zich steeds meer aan het ontwikkelen. En dan hebben we het niet alleen over de crypto koersen zelf. Waar het eerst allemaal zonder al te veel poespas mogelijk was zorgeloos te investeren of beleggen in cryptovaluta, komen er tegenwoordig meer en meer regels bij kijken. De grote vraag die hierbij wordt gesteld is of bepaalde valuta als effecten moeten worden gedefinieerd. Met effecten worden financiële producten die op een beurs worden verhandeld bedoeld. Denk hierbij aan bijvoorbeeld aandelen. Als dit het geval is, dan komen er in de toekomst alleen maar meer regels aan te pas. 

De EU wil het liefst strengere regels. Zo is er in een wetsvoorstel van de Europese Commissie onder andere een strenge regulering wat betreft anonieme transacties en cryptowallets vermeld. Ook vallen cryptovaluta over niet al te lang onder de Europese uitwisseling van fiscale gegevens. Je moet er dan ook niet gek van staan te kijken als jouw investeringen of inkomsten uit crypto, zonder dat je het weet, op je vooraf ingevulde belastingaangifte komt te staan. Dit is nog helemaal niet zeker, maar zeker iets om in de gaten te houden.   

In welke belasting box zit ik?

Als jij investeert in cryptovaluta, dan valt dit onder de vermogensheffing in box 3. Goed om te weten is dat het heffingsvrije vermogen binnen box 3 €50000 is. Mocht je een partner hebben, dan ligt dit bedrag op de €100000. Als jij boven deze bedragen uitkomt, dan ben je verplicht deze bedragen mee te nemen in de aangifte. 

Het kan echter ook voorkomen dat cryptobeleggingen onder box 1 vallen. Hierdoor worden deze bedragen nog meer belast. Dit kan bijvoorbeeld gaan over inkomsten uit het minen van coins. Mocht je nog niet helemaal op de hoogte zijn, leggen we het je kort uit. Een ‘miner’ is iemand die bezig is met het genereren van Bitcoins door via een programma op de computer transacties te laten valideren en deze te bundelen in de blockchain. Deze worden vervolgens berekend door willekeurige computers, waarna er in een gunstig geval een vergoeding ligt te wachten op de miner. Zo’n blockchain kun je het beste zien als een database waar alle transacties worden opgeslagen. Voor jou is het dus van belang te weten in welke box je valt. Op die manier heb je een beter beeld hoeveel belasting je uiteindelijk moet afdragen.

Minderjarige kinderen

Het komt tegenwoordig vaak voor dat ouders van kinderen deze kinderen ook mee laten investeren in crypto’s. Soms zelfs zonder dat de kinderen het weten. Geen gek idee, wanneer jij veel vertrouwen hebt in de digitale munt. Het is echter van belang dat jij weet dat deze kinderen zelf niet belast worden. Dit komt namelijk voor jouw rekening te staan. Een voordeel kan zijn dat je sneller boven het heffingsvrije vermogen uitkomt. Dit kan je zomaar weer een flinke pak geld schelen. Let natuurlijk wel goed op dat je de gegevens goed van elkaar scheidt en vooral duidelijk voor ogen hebt wie in wat heeft geïnvesteerd.

Voorkom nare verrassingen

Na het lezen van dit artikel is het hopelijk duidelijk dat je rekening houdt met het feit dat de Belastingdienst ook naar crypto valuta kijkt. Dacht je eindelijk van die blauwe enveloppen af te zijn, liggen ze voor je het weet weer op de deurmat. Houd dit dus altijd in je achterhoofd en ga hier zeker niet mee sjoemelen. Op deze manier kun je veilig blijven investeren en beleggen in crypto’s, zonder voor al te grote verrassingen te komen staan. Dan is het alleen nog duimen dat de koersen weer eens wat omhoog gaan.