Uit onderzoek van het CBS van dit jaar blijkt dat Nederlandse huishoudens minder sparen. Dat is niet heel vreemd, aangezien de spaarrente momenteel erg laag ligt en het daardoor onaantrekkelijk is om je geld op de bank te laten staan. In sommige situaties, bijvoorbeeld bij hele hoge bedragen, is die rente zelfs negatief.

Dat betekent dat sparen bij de bank niet meer zoveel oplevert als het ooit deed. Wil je toch nog iets verdienen met je spaargeld of de kans hebben dat je spaargeld je wat oplevert? Misschien is investeren in de Bitcoin koers of een tweede huis kopen dan een idee. In dit artikel lees je er meer over.

Kies een spaarrekening met (meer) rente

Vind je het spannend om je spaargeld op te nemen en het vervolgens te investeren in iets waar je geen zekerheid bij hebt? In dat geval is het aan te raden om te switchen van spaarrekening. Nu de spaarrente op de meeste plekken 0% is en de inflatie ook nog eens torenhoog is, is dit misschien wel hét moment om te veranderen van spaarrekening. 

Kijk vooral eens rond en begin met het vergelijken van aanbieders om te kijken waar je het meest voordelig uit bent. De kans is groot dat je ergens anders ook te maken hebt met 0% rente, maar wie weet liggen de kosten voor het houden van zo’n rekening wel lager. Daarmee bespaar en win je dus al geld op maand- en jaarbasis. Dat lijkt in eerste instantie misschien weinig, maar kan je best wat opleveren.

Investeren in de Bitcoin koers of andere crypto

Heb je juist wel zin in een avontuur dan is het wellicht interessant om te beginnen met investeren in cryptocurrency zoals de Bitcoin koers. Crypto is de laatste jaren ontzettend populair geworden en dat is te zien op de koers. Sinds het begin van de coronacrisis is de waarde van zowel Bitcoin als andere altcoins namelijk flink gestegen. Daardoor wilden alsmaar meer mensen ook de sprong wagen.

Het grote voordeel van beleggen in crypto is dat je er veel winst mee kunt maken. Maar: het is wel aan te raden om je goed in te lezen in de munt waarin je wil investeren. Om het beleggen nog eenvoudiger te maken, is het prettig om via een broker zoals Bitvavo aan de slag te gaan. Daar kun je je crypto wallet veilig bewaren én aan de slag met het kopen en verkopen van cryptocurrency. Ideaal voor beginnende beleggers en ervaren investeerders.

Begin met beleggen in aandelen en/of ETF’s

Naast investeren in cryptocurrency kun je kijken of beleggen in aandelen en/of ETF’s iets voor jou is. Er zijn inmiddels allerlei brokers actief waar je voor een lage prijs kunt beginnen met beleggen. Net als bij crypto moet je goed weten waarin je belegt. Daarom is het aan te raden om je vooraf uitgebreid in te lezen in de verschillende soorten aandelen en/of ETF’s om je geld in te investeren. Op die manier weet je waar je wel of niet in moet beleggen op bijvoorbeeld AEX of de Dow Jones.

Daarbij moet je je vermogen altijd zoveel mogelijk spreiden. Dat betekent: zet je geld niet in op één aandeel of één ETF, maar spreid je kansen met meerdere soorten aandelen. Mocht het slecht gaan met een bepaald aandeel dan ben je niet direct je inleg kwijt. Weet je niet goed waar je moet beginnen? Schakel dan een expert op het gebied van beleggen in en laat hem of haar je meer vertellen hierover.

Tweede huis of vakantiewoning aanschaffen

Wat je tot slot nog kunt doen met je spaargeld is je geld stoppen in stenen. Zoals je waarschijnlijk wel hebt gemerkt, is de woningmarkt in Nederland de laatste twee jaar vrijwel constant oververhit geweest. De huizenprijzen stegen (en stijgen) enorm waardoor het interessant kan zijn om je spaargeld in een tweede huis of een vakantiewoning te investeren. Daar kun je namelijk uiteindelijk weer geld mee verdienen, bijvoorbeeld door het huis te verhuren of het uiteindelijk met winst te verkopen.

Een ander groot voordeel van een tweede woning of vakantiehuis kopen, is dat je zelf altijd een adresje hebt om er even tussenuit te gaan. Sommige mensen vinden het fijn om een reserveplekje te hebben om te kunnen werken of om een huis te hebben waar familie en vrienden ook terecht kunnen. Natuurlijk is het naast investeren in de Bitcoin koers en/of van spaarrekening veranderen ook een manier om lekker wat bij te verdienen wanneer je kiest voor verhuur.