Derivatenhandel is een lucratieve markt, het wordt geschat op meer dan $ 1 quadrillion over de hele wereld volgens Investopedia. Deze krankzinnige waardering is mogelijk omdat derivaten beschikbaar zijn voor elk type activa in de wereld, je hebt derivaten voor aandelen, grondstoffen, fysieke activa, en zelfs cryptocurrency.

Volgens Investopedia is de omvang bijna 10 keer die van het bruto binnenlands product van de hele wereld. Het is belangrijk om te begrijpen dat de nominale waarde en de werkelijke waarde van de derivatenmarkt twee verschillende dingen zijn, wat zo’n hoge waardering kan verklaren.  

FTX

Wat is derivatenhandel?

Duiken in de cryptocurrency wereld kan overweldigend zijn. Je wordt meteen geconfronteerd met een onoverkomelijke muur van opties en informatie over verschillende soorten trades. Elke handel kan je uiteindelijk geld opleveren of niet, maar elk type handel heeft zijn leercurve, complexiteit en toetredingsdrempels. 

Nieuwkomers kunnen hebben gehoord over de handel in derivaten als een zeer goede manier om geld te verdienen, en ze kunnen nieuwsgierig zijn naar de handel in derivaten als een optie om dit te doen. Maar, zoals met alles, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je eerst de basisprincipes begrijpt en dat je over de juiste risicobeperkende strategieën beschikt als je toch besluit te investeren.

In dit artikel lees je hoe je derivaten kunt leren verhandelen, met als voorbeeld derivaten op FTX Exchange.

Wat zijn Derivaten?

Derivaten, simpel gezegd, is een contract tussen twee partijen, het contract is gebaseerd op een onderliggende waarde die van alles kan zijn. In de traditionele zin is het ofwel een aandeel of een grondstof. Ook in de cryptomarkt zijn derivaten populair, omdat steeds meer handelaren zich ontpoppen in alles wat de bloeiende markt te bieden heeft. 

Een derivaat is niet zozeer een type handel, maar eerder een verzameling van een paar handelstransacties. Bijvoorbeeld futurecontracten, swaps, opties en warrants, die allemaal gebaseerd zijn op een contract van een onderliggende waarde. Bij de handel in derivaten is het contract echt belangrijk, en het wordt veel gebruikt door handelaren over de hele wereld om risico’s af te dekken en daar beloningen tegenover te stellen.

Meer details over derivaten

U kunt derivaten zien als een secundair actief dat een contract op het primaire actief vertegenwoordigt, zodat het direct gekoppeld is aan de waarde van het primaire actief, dat het onderliggende actief wordt genoemd. 

Dit klinkt misschien warrig en ingewikkeld, maar derivaten zijn een geavanceerde beleggingsoptie die gewoonlijk door ervaren handelaren wordt gebruikt. 

Derivaten bestaan uit twee hoofdklassen, namelijk: lock en opties. De vergrendelingsklasse bestaat uit swaps, futures en termijncontracten. Deze contracten worden vergrendelingscontracten genoemd omdat de partijen in het contract zijn vergrendeld tot de looptijd van het contract afloopt. 

Als een persoon bijvoorbeeld aangeeft dat hij een futurescontract zal kopen of verkopen, moet hij het aan het einde van de vervalperiode kopen of verkopen. In de optieklasse heeft de houder het recht om het actief te kopen of te verkopen zoals in het contract is bepaald, maar hij is daartoe niet verplicht. Dit betekent dat de koper kan wachten met het kopen van het actief en alleen het geld kan geven dat hem verschuldigd is, en dat de verkoper er ook voor kan kiezen het onderliggende actief niet te verkopen.

Crypto futures contracten

Futures-contracten zijn een soort derivatenhandel waarbij de prijs van de onderliggende waarde van invloed is op het contract. Het is een contract, zoals de naam al zegt, waarbij de verkoper en de koper een contract ondertekenen om het actief op een vooraf bepaalde datum te ruilen tegen een vooraf bepaalde prijs die ergens in de toekomst wordt vastgesteld. 

Future contracten zijn gebaseerd op de vervaldatum in het algemeen, bijvoorbeeld, in aandelen, zijn future contracten bekend op basis van de maand waarin ze vervallen. Futures zijn ook beschikbaar voor aandelen, crypto’s en grondstoffen.

Aandelenopties

Aandelenopties ontlenen hun waarde aan de onderliggende aandelen, de aandelenopties werken op twee soorten handel: calls en puts. Call-opties zijn het type handel waarbij de houder van de optie het recht heeft om het actief te kopen tegen een uitoefenprijs (vooraf ingestelde prijs) en ook een tijd die beide vooraf zijn ingesteld in het contract. In de putoptie heeft de verkoper het recht om het actief te verkopen tegen een prijs en op een datum die in het contract zijn vastgelegd.

Voorbeeld van crypto aandelenopties

Het is heel eenvoudig te begrijpen hoe opties werken. Bijvoorbeeld, een handelaar anticipeert op een daling van de prijs van bitcoin, dus wat hij doet is dat hij ‘put’-opties verkoopt om het activum tegen een bepaalde prijs te verkopen, wat de prijs vóór de daling kan zijn.

De handelaar heeft nu een hedge tegen de daling van de prijs, als op het moment van expiratie van het contract de prijs van het activum verder is gedaald verliest hij geen geld, waardoor er een zeer comfortabele ruimte voor hem ontstaat.

Verschillen tussen opties en futures contracten

Voor mensen die nieuw zijn met futures, is het belangrijk te begrijpen dat er een verschil is tussen futures en opties. Een optiecontract houdt geen verplichting in voor de koper of de verkoper. In de Amerikaanse manier van zakendoen geeft het hen het recht om de handel uit te voeren vóór de vervaltijd, terwijl in Europa het recht na de vervaltijd wordt gegeven. 

In een futures contract moet de koper het onderliggende goed in bezit nemen, en vervolgens moet de verkoper hem dat goed verkopen; zij kunnen afrekenen tegen het equivalent in contanten. De handel moet echter wel plaatsvinden. 

De koper heeft ook de mogelijkheid om zijn positie op elk moment vóór het verstrijken van de transactie te verkopen om zich te ontdoen van zijn verplichting. Dit is iets wat gebruikelijk is in zowel de handel in opties als in futures, waardoor de koper het voordeel heeft om te profiteren van de positie van de hefboomhouder vóór de expiratie.

FTX-derivaties-trading-guide

FTX Exchange platform

Er zijn wereldwijd meer dan 1.000 crypto beurzen, die elk hard proberen in te breken en de markt op zijn kop te zetten en veel klanten te werven. Toch zijn er maar een paar in hun opzet geslaagd. 

FTX is een van de meest veelbelovende exchanges geweest, de exchange is in zeer korte tijd de ‘go-to’ geworden voor professionele handelaren, omdat het opties biedt die andere exchanges niet kunnen. Als gevolg hiervan is het een van de grootste derivaten handelsplatformen voor crypto in de wereld. Het wordt sterk aanbevolen door crypto handelaren die al lange tijd in het veld werkzaam zijn. 

FTX werd in 2019 opgericht door Sam Bankman-Fried. Hij is ook de oprichter van Alameda Research, een cryptocurrency, en blockchain onderzoeksbedrijf dat gespecialiseerde algoritmen creëert voor het verhandelen van cryptocurrency. 

Ga direct aan de slag op de FTX Exchange.

Hoe derivaten te verhandelen op FTX Exchange

Zoals eerder gepubliceerd gidsen over hoe toe te voegen cryptocurrency in jou  FTX wallet op FTX uitwisseling, kun je hier controleren. Je zou cryptocurrency in de FTX wallet nodig hebben om onderpand te plaatsen voor futures, dus zorg ervoor dat je wat cryptocurrency toevoegt aan jouw wallet. 

  1. Om futures te verhandelen op FTX moet je eerst naar het tabblad markten gaan bovenaan de startpagina van het platform.
  2. In het midden van de console kunt je naar het handelsvenster kijken waar de grafieken worden weergegeven.
  3. In de rechterbovenhoek zie je de details van de index en de prijs van het futures contract, samen met de vervaldatum. Rechtsonder zie je de details van het onderpand dat je beschikbaar hebt, en ook de hefboom kan van hieruit worden ingesteld.
  4. Als je vanuit de console naar beneden gaat, kom je bij het orderboek, het tabblad orderuitvoering en het tabblad markttransacties:
  5. In het midden van de console kun je naar het handelsvenster kijken waar de grafieken worden weergegeven.
  6. In de rechterbovenhoek zie je de details van de index en de prijs van het futures contract, samen met de vervaldatum. Rechtsonder zie je de details van het onderpand dat je beschikbaar hebt, en ook de hefboom kan van hieruit worden ingesteld.
  7. Als je vanuit de console naar beneden gaat, kom je bij het orderboek, het tabblad orderuitvoering en het tabblad markttransacties.

Let op!

Futures zijn een handelstype dat zeer complex is en dus veel informatie vereist op het scherm van de console voor handelaars om een beslissing te nemen. Hoewel de console er dus gegroepeerd uitziet, is zij functioneel. 

Onderaan de console bevindt zich het geschiedenisboek, waar je een blik kunt werpen op de verschillende posities die je hebt gehad en de posities waarin je jezelf momenteel bevindt. De gegevens geven je een overzicht van de prestaties in de loop van de tijd. De futures transacties kunnen gemakkelijk via de console worden uitgevoerd door het onderpand in de FTX wallet te bewaren. Zodra je het onderpand kiest kun je gemakkelijk beginnen met de handel in futures via de beurs. 

FTX Opties verhandelen

Opties worden net als futures verhandeld op de beurs. Je kunt long of short gaan op een bepaald contract en de afwikkeling gelijk aan de expiratie prijs vindt plaats aan het eind.

Afloop van contract

FTX’s opties worden meestal afgewikkeld in USD. Het is belangrijk op te merken dat op FTX de prijs van een bepaalde cryptocurrency gebaseerd is op het gemiddelde van de FTX crypto index op elk moment één uur voor expiratie. Dit is een gebruikelijke praktijk om de volatiliteit in de markt te verslaan. 

Laten we aannemen dat je short twee opties van BTC verkoopt elk geprijsd op ongeveer $ 300. Nu is de BTC expiratie prijs volgens het contract $ 35.200. Dat betekent dat je optie $200 waard is. 

De optie geeft je het recht om BTC te kopen met 35.000 dollar. Als het contract als zodanig afloopt, zul je na expiratie in wezen een winst van $400 hebben op basis van jouw holdings, wat betekent dat de $200 boven de prijs van de BTC zich vertaalt in de $400 winst die je aan het eind krijgt.  

Opties kopen en verkopen op FTX

Om opties te verhandelen op FTX exchange ga je eerst naar de “Option” sectie van het platform. De opties kunnen worden samengesteld op basis van de eisen die je stelt. Je kunt een optie plaatsen op basis van jouw wensen en verzoeken om een offerte op het platform Dit is de meest voorkomende manier van het kopen van opties. 

Er zijn veel mensen op het platform bezig het het controleren van de verzoeken en binnen 10 seconden kun je al een reactie krijgen op jouw bod. Hier heb je de vrije keuze, en zodra je de offerte accepteert gaat het contract in.  

Opties noteren op FTX

Offertes maken is ook heel eenvoudig, je kunt nu kijken naar de offerteaanvragen die door mensen op het platform zijn geplaatst. Ook kun je kijken naar de eisen die zij stellen en hen een offerte aanbieden. Welke offerte een betere deal is wordt getoond aan de persoon die het verzoek indient. 

Het is belangrijk op te merken dat je nooit weet of de persoon die het verzoek plaatst aan het kopen of verkopen is. Hierom moet je en offerte geven voor beide scenario’s.

Je kunt de offerteaanvragen zien in de sectie ‘Alle aanvragen’.

Conclusie

Zoals besproken, werd FTX opgericht als een hulpmiddel voor crypto handelaars die niet veel opties hadden om te beginnen handelen. Na verloop van tijd heeft de beurs een gecureerde set opties ontwikkeld voor haar klanten. 

Het platform is zeer stabiel met een focus op eenvoud en minimalisme, niets op het platform is zonder een doel. Dit eenvoud maakt het voor mensen erg gemakkelijk om te beginnen handelen op FTX. 

Er moet echter op worden gewezen dat de handel in futures en opties geavanceerde niveaus van beleggen heeft en veel onderzoek, lezen en leren vereisen voordat men begint te beleggen. 

Het is een goede manier om jouw risico’s in de markt af te dekken, echter, handel nooit met geld dat je je niet kunt veroorloven te verliezen. Roekeloos investeren is niet de manier om slim te beleggen. Hopelijk zal deze gids jou helpen om succesvol te starten met beleggen op FTX.