De waarde van de euro is momenteel relatief laag. Inflatie is de afgelopen tijd wel vijf keer zo hoog als in een normaal gezonde economische groei. Je hebt vast opgemerkt dat rentes en prijzen de afgelopen maanden zijn gestegen. In dit artikel leggen we je uit hoe deze schommelingen zijn ontstaan en wat de verwachtingen zijn voor de rest van dit jaar en 2023. Daarnaast werpen we een blik op hoe deze schommelingen de cryptomarkt beïnvloeden.

Wat heeft invloed op de waarde van de euro?

Centrale Banken hebben veel invloed op de waarde van verschillende valuta’s. Onder andere door de rentes te verhogen of te verlagen hebben de Centrale Banken invloed op de koopkracht van de bevolking. Zo zijn de rentes tijdens de Corona Pandemie sterk gedaald als poging om de economie door deze pandemie te slepen. Echter, heeft dit wel voor een sterk stijgende inflatie gezorgd. Dit merk je bijvoorbeeld in de supermarkt waar je dagelijkse boodschappen toch snel 10% zijn gestegen in het afgelopen jaar. Een normale gezonde economie heeft ongeveer 2% stijging per jaar. 

Om deze inflatie tegen te gaan moeten de Centrale Banken de rentes weer verhogen. Dit is wat je nu ziet en waarom de markten onrustig zijn. De angst voor inflatie, een recessie en situaties als we in Oekraïne zien, zorgen voor onrust in de wereld.

Hoe zie je deze fluctuaties terug vergeleken met andere valuta?

Er zijn vele redenen waarom de wisselkoers veranderd. Het komt neer op hoe sterk een economie is, dit reflecteert op hoe sterk een valuta is. In de actuele situatie heeft de aanpak van de verschillende Centrale Banken een grote invloed op de wisselkoers. Zo is de Federal Reserve(fed) in Amerika de rentes relatief agressief aan het verhogen. De Europese Centrale Bank(ECB) handelt minder agressief. Hierdoor zie je een verschil in hoe de valuta zich ontwikkelt. Zo is de dollar de afgelopen maanden een aantal keren hetzelfde waard geweest als de euro!

Verwachtingen voor de rest van het jaar

Zowel de Fed als de ECB hebben de na het eerste kwartaal de grootste rente wijzigingen doorgevoerd. We verwachten dat beide centrale banken nog een rentewijziging door gaan voeren die minder agressief zijn dat de afgelopen rentewijzigingen. De valuta zullen hierdoor minder uiteenlopen, maar de dollar lijkt de komende maanden sterker te worden dan de euro vanwege de scherpere insteek van de Fed.

Verwachting voor 2023

In 2023 stijgt de euro mogelijk licht ten opzichte van de dollar omdat de Fed de rente waarschijnlijk zal verlagen tegen het einde van 2022 en het begin van 2023. Hierdoor zullen de dollar en de euro voorlopig dicht bij elkaar blijven staan.

Wat betekenen de schommelingen voor de crypto markt

De onrust op de beleggingsmarkten zie je ook terug op de crypto markt, maar in mindere mate. Er is nog niet veel data over crypto munten, maar het is wel duidelijk dat Bitcoin vrij goed tegen inflatie kan.  Een van de redenen hiervoor is dat bitcoin een wereldwijde munt geworden is en niet onder controle is van een centrale autoriteit. Daarnaast is de munt schaars en wordt deze gezien als digitaal goud. Beleggen van Bitcoin wordt nog wel gezien als een risicovolle belegging, dit houdt in dat bij een rentestijging de waarde van Bitcoin toch wel correleert met de aandelenmarkt.

Wil jij de waarde van je geld zo goed mogelijk behouden? Dan is het nu een goede tijd om je in te lezen in verschillende opties om je geld van je bankrekening te investeren. Houd altijd een reserve potje over waar je elk moment bij kunt. Heb je nog geld over? Dan kun je die investeren door aandelen, index fondsen of bitcoin te kopen.