Het betalen met contant geld wordt steeds minder populair. Waar we tot enkele jaren gelden massaal contact betaalde bij de kapper, slager en ook de supermarkt, halen we nu eenvoudig onze pas door het pinapparaat. Toch zien we dat ook dit steeds meer plaats heeft gemaakt voor een andere manier van betalen. We kunnen tegenwoordig zelfs contactloos betalen met zowel onze pas als onze telefoon. Maar hoe zit dit eigenlijk met het betalen in crypto? Is cryptogeld de toekomst of is het slechts een tijdelijke hype?

Wat is crypto?

Waar we doorgaans zijn gewend om te betalen met onze pinpas of telefoon, is het betalen met crypto een hele andere vorm van betalen. Crypto is namelijk een digitale valuta die bestaat uit een reeks cijfers en letter, wat vervolgens een bepaalde waarde vertegenwoordigd. Het grote voordeel aan deze vorm van geld, is dat er geen tussenkomst van banken of notarissen noodzakelijk is om een transactie te verifiëren. Dit zorgt ervoor dat de kosten die worden gemaakt voor het verwerken van transacties drastisch naar beneden gaan.

Wat kun je met crypto

Waar de bitcoin bij velen de meest bekende cryptovaluta is, zijn er tal van andere valuta op de markt die op de zogeheten blockchain technologie werken. Met deze technologie kun jij het geld een bepaalde codering meegeven, waardoor het niet voor alles geschikt is. Zo kun je bijvoorbeeld de zorgtoeslag dusdanig coderen, dat deze alleen kan worden uitgegeven aan het betalen van de zorgpremie. Hetzelfde geldt voor het aanvragen van een hypotheek of een lening aanvragen voor een auto. Zo kun je alleen het geld wat je geleend hebt gebruiken waarvoor het daadwerkelijk is bestemd, in plaats van dat je er allerlei andere aankopen van kunt doen.

Voordelen crypto

Eén van de grote voordelen van de techniek die achter de crypto zit, de blockchain, is dat het voor veel meer kan worden gebruikt dan alleen voor geld. Door dit systeem kun je bepaalde verificatie processen vereenvoudigen, waardoor tussenkomst van mensen niet meer noodzakelijk is. Je kunt je voorstellen, dat dit enorm zal schelen in de kosten, want wanneer je een hypotheekaanvraag doet, dan zijn er tal van mensen die hier mee bezig zijn om uiteindelijk te valideren dat jij de gewenste lening mag afsluiten. Niet meer helemaal van deze tijd vind je niet? Dat steeds meer grote bedrijven zich verdiepen in de achterliggende technologie is natuurlijk met alles wat we er tot nu toe over weten ook niet zo heel vreemd.

De toekomst

De toekomst van crypto is op dit moment nog enorm wisselvallig. Niet zo gek, want laten we eerlijk zijn, een bioscoop is ook geen fan van Netflix en ook vinden taxibedrijven uber niet fijn. Kortom, hetzelfde geldt dus voor bank en crypto. Wanneer crypto het nieuwe geld wordt, zal dit direct betekenen dat de capaciteit van banken in één klap enorm naar beneden kan worden geschroefd. Direct overbodig zal nog iets te voorbarig zijn, maar dat er op lange termijn een einde komt aan het jaren oude fiat systeem zoals we deze nu kennen, dat is een feit.