Het rendement van de bitcoin steunt niet op fundamentele drivers. Dat spreekt niet in zijn voordeel. De potentie van de blockchain kan echter een rationele onderbouw zijn voor de bewegingen in de cryptomunt. Er vloeit veel inkt over de recente belegging van Tesla in bitcoins. Door de tweet van Elon Musk, Tesla’s excentrieke CEO, stijgt de waarde van de cryptomunt verder, richting 50.000 dollar. De Bitcoin nieuws geeft ook aan welke andere factoren invloed hebben op de koers. Of dat marktmanipulatie is, laat ik in het midden.

De waarde van Bitcoin

Om te testen of een aandeel, activaklassen en andere financiële instrumenten al dan niet in een bubbel zitten, moeten we nadenken over hun fundamentele waarde. De correcte vraag die we moeten stellen is: kunnen we de waarde van cryptomunten verklaren door de onderliggende waarde? Academisch onderzoek toont aan dat er twee drivers zijn voor het rendement van de bitcoin: beleggersaandacht en momentum. Meer fundamentele zaken, zoals de miningkosten (mining is het creëren van bitcoins door ze te delven via een reeks ingewikkelde computercodes) of het aantal wallets (portefeuilles met bitcoins) dragen amper iets bij. Dat de bitcoins dus erg afhankelijk zijn van ‘niet-fundamentele’ drivers, is geen goed nieuws voor beleggers en voor Musk. Ze kunnen bedrogen uitkomen wanneer het momentum zich tegen hen keert.

Blockchain

Een gelijkaardige case kan worden gemaakt voor cryptovaluta. Die munten zijn op zich niet erg speciaal, maar de technologie erachter is dat zeker: de blockchain. Die kan belangrijk worden voor verschillende sectoren, zoals consumentengoederen en de gezondheidszorg. Maar we begrijpen de mogelijkheden die de technologie biedt nog niet volledig. En die mismatch in informatie kan leiden tot erg grote bewegingen. Beleggers met betere langetermijn verwachtingen kunnen dan de prijs opdrijven, net zoals momentumbeleggers dat ook doen. Als Musk technologie als drijfveer heeft, is zijn belegging allesbehalve irrationeel te noemen. Als hij schuldig zou zijn aan marktmanipulatie – en hij bitcoins enkel heeft aangekocht om ze meteen te verkopen aan een hogere prijs kan hij bedrogen uitkomen. Financiële instrumenten die afhangen van momentum en aandacht zijn extreem gevoelig aan crashes. Dat is bij de bitcoin niet anders.